Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se zajímat o název půjčky?

Nejde samozřejmě ani tak o obchodní název, pod kterým je půjčka anoncovaná v médiích, inzerovaná na stránkách poskytovatele. Jde o to, jestli se jmenuje „spotřebitelská“.

V reakci na minulý blog o tom, co si zjistit a co zvážit, než se podepíše smlouva o půjčce, Petr napsal logickou poznámku, že když mohou být úvěry poskytovány jen licencovanými věřiteli, odpadá důvod si je prověřovat, protože to za nás už udělala ČNB. Na první pohled je to dokonalý argument – bohužel platí jen ve světě půjček spotřebitelských. Jenže ten pokrývá pouze část trhu s půjčkami.

Půjčka spotřebitelská versus ty ostatní

Většina z celkového objemu úvěrů se u nás poskytuje jinak než spotřebitelsky - na základě obchodního práva, které je součástí Občanského zákoníku (z roku 2012, ve znění pozd. předpisů). Jedná se především o půjčky podnikatelské, které si mohou brát jak živnostníci (OSVČ), tak i obchodní společnosti.

Prioritně mají sloužit k založení, rozvoji, usnadnění nebo záchraně podnikání, nikoliv k soukromým účelům – ovšem to je jen teorie, striktní úpravu nikde nenajdete. Obchodní právo je volné a dává mnoho prostoru pro cokoliv (což je někdy špatně a jindy zase dobře).

Teprve ten zbytek trhu jsou půjčky spotřebitelské, určené pro běžné lidi na jejich spotřebu, jinými slovy na nákup auta do rodiny, k pořízení bydlení, k vybavení domu či bytu nábytkem, pro rychlé zafinancování opravy pračky a v mnoha případech bohužel i na zaplacení dovolené. Spotřebitelskou půjčku si může vzít též podnikatel, ale nikoliv na nákup věcí do firmy. Bere si ji totiž v roli spotřebitele – na běžné potřeby soukromého života.

Jen a pouze spotřebitelské půjčky jsou regulovány zákonem o spotřebitelském úvěru a s ním souvisejícími předpisy ohledně ochrany spotřebitele. Ty ostatní mají poměrně volné pole působnosti.

Takže jak se bude jmenovat?

Už je jasné, proč se předem zajímat, jak se půjčka bude jmenovat. Vždycky záleží hlavně na tom, jak je nazvaná smlouva. Je v názvu slovíčko „spotřebitelská“, „pro podnikatele“, či jen slovo „půjčka“, „zápůjčka“ nebo „úvěr“, bez detailnějšího upřesnění?

Vždy platí, že pokud není smlouva sepsána na „spotřebitelský“ úvěr/půjčku, nikdy se jím nestane, a tak nikdy nebude fungovat v mezích zákona o spotř. úvěru, nýbrž jen v mezích obchodního práva (tedy dokud nebude refinancována na spotřebitelskou).

Jedinou výjimkou, kdy je podnikatelská půjčka zahrnuta do působnosti zákona o spotřebitelském úvěru, je delší než 90denní nesplácení u půjček pro podnikající fyzické osoby (nikoliv pro podniky). Zde jsou sankce od jara 2020 zastropovány stejně jako u půjček spotřebitelských.

Ani banka není stoprocentní zárukou licence!

ČNB už dlouhé roky licencuje banky. Aby mohla banka fungovat na českém území opravdu jako banka, musí jí to povolit ČNB. Jsme však v EU, a tak i u nás mohou finanční domy nést označení „bank“, přestože o banku v českém smyslu nejde. Odznak banky totiž získaly v jiné zemi EU s méně přísnými pravidly (jistě jste se minimálně s jednou už také potkali).

Takže i banku stojí za to si prověřit, když je nová, neznámá, neboť samotné slovo „bank“ už nemusí znamenat banku. Ovšem pokud je uvedena v seznamu ČNB pod „bankami“, je vše v pořádku.

Kdo může nabídnout jaký typ úvěru?

Banky mají oprávnění poskytovat úvěry spotřebitelské i podnikatelské, licencované nebankovní společnosti vždy nabízejí úvěr spotřebitelský, ale některé i ten podnikatelský.

A nelicencované nebankovky? Ty jsou na českém trhu také, fungují zcela legálně a nabídnou úvěry podnikatelské, nikdy ty spotřebitelské. Pro uzavření smlouvy s nimi je vždy potřeba mít jak IČO (živnostenské oprávnění), tak i podnikatelský účet. Peníze však budou využitelné na cokoliv, i na osobní potřebu. A jestliže klient zastaví ve prospěch takového věřitele svůj dům, bude o něj v případě finančních potíží bojovat poměrně těžko.

Jinými slovy: kdo nestojí o úvěr pro podnikání, měl by v názvu půjčky hledat slovíčko „spotřebitelská“.

 

Text není poskytnutím rady ve smyslu zákona o spotřebitelském úvěru.

Autor: Lenka Rutteová | středa 3.3.2021 13:06 | karma článku: 10,93 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Lenka Rutteová

Předsevzetí, které by měl dodržet každý? Říká se mu „rozpočet“

Nevěříte? Tak se pojďme podívat, co správně nastavený osobní nebo rodinný rozpočet dovede. Vězte, že vyřeší nejednu svízelnou situaci. A jako bonus vás zbaví nepříjemného pocitu viny, že si sem tam vyhodíte z kopýtka.

3.1.2023 v 7:09 | Karma: 8,62 | Přečteno: 221x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Dnes statistika na přání čtenáře: úroky na hypotékách vloni a dnes

Dneska to bude stručné, ale o to jasnější: jak se změnily úroky na hypotečních úvěrech za poslední rok. Ohromně. Rostly jak splašené. Všichni tušíme proč. Ale pojďme na konkrétní čísla.

22.11.2022 v 10:05 | Karma: 9,60 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Půjčku už nechcete, vzali jste si ji neuváženě. Tak co teď s ní?

Blíží se čas emotivních nákupů. Ty neodmyslitelně patří jak k Vánocům, tak i k Black Friday nebo k novoročním výprodejům. Od listopadu do ledna to mají naše peněženky dost náročné.

17.11.2022 v 12:40 | Karma: 19,27 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Podvody v bankách, na bazarech, u policie. Kdy se pustí do půjček?

Je až neuvěřitelné, že Češi podvodníkům odesílají cirka miliardu ročně. Letos to bude víc. Navíc to dělají zcela dobrovolně, když útočníkům předají všechny své přístupy ke svým penězům. Díky čemu nás podvodníci dokáží přesvědčit?

31.10.2022 v 8:19 | Karma: 28,84 | Přečteno: 3653x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Ceny hypoték napříč zeměmi světa - data za další tři měsíce

Ceny hypoték v jiných zemích mohou být zajímavým srovnáním nejen pro české klienty. V červenci jsem publikovala dostupná data za únor a květen 2022, teď se posuňme o pár měsíců dál.

11.10.2022 v 14:06 | Karma: 6,71 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Seznam rubrik