Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to půjčka, zápůjčka, nebo úvěr?

V české legislativě a v povědomí české veřejnosti se objevuje mnoho termínů, které jsou spojeny s půjčováním peněz. Těmi nejčastěji používanými jsou půjčka, zápůjčka a úvěr. Čím se od sebe liší a kdy který použít?

Někdy se domníváme, že je v podstatě jen jeden druh půjčování peněz – oslovíme banku nebo nebankovní společnost a vezmeme si od ní nějaký typ úvěru, ať už na bydlení, půjčku na auto, spotřebák na vybavení bytu, kteditku na cokoliv, nebo si necháme povolit budoucí přečerpání.

To je ale ve skutečnosti jen jedna malinká součást celého objemu všech půjček peněz, které v naší společnosti probíhají. Které další půjčky se dají realizovat v souladu s naší legislativou? A bude se jednat o úvěry, půjčky nebo zápůjčky?

Půjčka, v legislativě však Zápůjčka

Kdykoliv cokoliv komukoliv půjčíme (věc, peníze), nebo si od někoho půjčíme, jde o zápůjčku. V "lidské" řeči jsme zvyklí používat slovo půjčka, ale pro právní úpravu bylo zvoleno slovo "zápůjčka". Lze je proto stavět do jedné roviny. 

Zatímco půjčit věc může kdokoliv, aby z toho byla zápůjčka, je půjčení peněz jako „zápůjčka“ označeno jen tehdy, když nejde o podnikání, o výdělek na hlavní či vedlejší činnost (příjem ze zápůjčky není hlavním příjmem toho, kdo peníze půjčuje). Pokud by se v tomto režimu sepisovala smlouva o půjčení věci, peněz, ponese název „Smlouva o zápůjčce“.  

Peněžitá zápůjčka

Peněžitou zápůjčkou se označuje zápůjčka, jejímž předmětem jsou peníze. Připomeňme, že toto lze pouze mezi kamarády, známými a příbuznými. Poskytovatel takového typů půjčky musí mít hlavní příjem z jiné činnosti než z půjčování finančních prostředků. Někdy se s ní setkáváme u P2P půjček, kde si lidé sami mezi sebou a skrze inzertní portál domlouvají vypůjčení peněz, typicky např. Bankerat (neplést se Zonky, Zonky poskytuje klasický spotřebitelský úvěr).

Ve smlouvě lze použít označení „Smlouva o půjčce“, též „Smlouva o peněžité zápůjčce“, ale setkáme se i s označením „Smlouva o půjčce peněz“.

Zápůjčka i peněžitá zápůjčka jsou upraveny v občanském zákoníku v oddílu 6, v § 2390 – 2394. Jde o velmi obecnou úpravu, podrobnosti si totiž mezi sebou mohou účastníci smluvního vztahu dohodnout dle vlastních preferencí.

Úvěr

Obecným slovem úvěr popisuje legislativa také půjčení peněz, ale jen v tom případě, že je poskytovatel podnikatelem, a když je půjčování peněz jeho hlavní nebo jednou z vedlejších oficiálně ohlášených činností.

I úvěr najdeme upraven v Občanském zákoníku, a to hned za zápůjčkou, v tedy v oddílu 7, v § 2395 – 2400. I zde se jedná o dost hrubou úpravu základních parametrů. Jde totiž o legislativní podmínky platné pro úvěry obecně, podle této úpravy se řídí půjčky pro firmu, podnikatele, OSVČ. Vzhledem k tomu, jde o smluvní vztah mezi dvěma podnikateli, nemá stát potřebu jej výrazněji sešněrovávat.

Spotřebitelský úvěr

V označení „spotřebitelský úvěr je použito slovo úvěr, a tak je jasné, že jde o půjčení peněz od poskytovatele, jehož podnikatelskou činností je právě i poskytování peněz. Peníze ale v tomto případě směřují pouze ke spotřebitelům, jinými slovy jde o profesionální půjčování peněz pro osobní potřeby.

Spotřebitelské úvěry jsou kategorií spadající do výše zmíněných úvěrů, i ony jsou obecně upraveny v sedmém oddílu občanského zákoníku. Ale na rozdíl od obecného úvěru mají ještě speciální právní úpravu v podobě zákona o spotřebitelském úvěru. Ten stanovuje spoustu detailů, jež nejsou řešeny občanským zákoníkem.

Proč? Protože na straně jedné stojí podnikatel (silnější pozice) a na straně druhé spotřebitel (slabší pozice). Ale i v tomto případě musíme mít na paměti, že základ pro spotřebitelský úvěr je položen v občanském zákoníku – se všemi výhodami i nevýhodami této skutečnosti.

Autor: Lenka Rutteová | pondělí 6.9.2021 12:48 | karma článku: 8,12 | přečteno: 422x
  • Další články autora

Lenka Rutteová

Předsevzetí, které by měl dodržet každý? Říká se mu „rozpočet“

Nevěříte? Tak se pojďme podívat, co správně nastavený osobní nebo rodinný rozpočet dovede. Vězte, že vyřeší nejednu svízelnou situaci. A jako bonus vás zbaví nepříjemného pocitu viny, že si sem tam vyhodíte z kopýtka.

3.1.2023 v 7:09 | Karma: 8,62 | Přečteno: 221x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Dnes statistika na přání čtenáře: úroky na hypotékách vloni a dnes

Dneska to bude stručné, ale o to jasnější: jak se změnily úroky na hypotečních úvěrech za poslední rok. Ohromně. Rostly jak splašené. Všichni tušíme proč. Ale pojďme na konkrétní čísla.

22.11.2022 v 10:05 | Karma: 9,60 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Půjčku už nechcete, vzali jste si ji neuváženě. Tak co teď s ní?

Blíží se čas emotivních nákupů. Ty neodmyslitelně patří jak k Vánocům, tak i k Black Friday nebo k novoročním výprodejům. Od listopadu do ledna to mají naše peněženky dost náročné.

17.11.2022 v 12:40 | Karma: 19,27 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Podvody v bankách, na bazarech, u policie. Kdy se pustí do půjček?

Je až neuvěřitelné, že Češi podvodníkům odesílají cirka miliardu ročně. Letos to bude víc. Navíc to dělají zcela dobrovolně, když útočníkům předají všechny své přístupy ke svým penězům. Díky čemu nás podvodníci dokáží přesvědčit?

31.10.2022 v 8:19 | Karma: 28,84 | Přečteno: 3653x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Ceny hypoték napříč zeměmi světa - data za další tři měsíce

Ceny hypoték v jiných zemích mohou být zajímavým srovnáním nejen pro české klienty. V červenci jsem publikovala dostupná data za únor a květen 2022, teď se posuňme o pár měsíců dál.

11.10.2022 v 14:06 | Karma: 6,71 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku dnes opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Seznam rubrik