Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dlouho se vedou záznamy o exekuci či insolvenci? A kdo je vidí?

Nejen v souvislosti s „Milostivým létem“ si myslím, že by nebylo od věci se podívat, jak dlouho a kde všude se vedou záznamy o probíhající a hlavně o proběhnuvší exekuci nebo insolvenci.

Je dobré vědět, kdo vlastně může tyhle záznamy sledovat a kdo se o vašem problému může co dozvědět. Možná budete překvapeni, kolik se toho dá o dlužnících zjistit, i z pozice ne-poskytovatele půjček. A co třeba pohled banky – půjčí i člověku po exekuci nebo insolvenci?

Do nesplácení se dá dostat i bez vlastního úvěru - stačí za něj "jen" ručit

Teď pomiňme veškeré podnikání a problémy s ručením za podnikatelskou činnost i úvěry, to je trochu jiná kapitola. Posuňme se čistě k půjčkám spotřebitelským, které si lidé berou na bydlení, na auto, na vybavení domu, elektroniku, bohužel někdy i na dárky, dovolenou, zkrátka vyšší životní standard.

Do exekuce nebo insolvence se dá dostat jak nesplácením vlastních půjček, tak bohužel i ručením za půjčky cizí. Možná sami máte z okolí podobnou zkušenost, kde dlužník nesplácel a jeho bratr (sestra) ručitel pak odnesl veškeré následky za něj. Aby ručitel alespoň trochu minimalizoval škodu, požádal soud o insolvenci a v rámci ní situaci postupně vyřešil (doplatil).

Jenže jak dlouho bude ručitel „hříšníkem“ se stigmatem insolvence, případně exekuce? Bude si někdy moci vzít hypotéku a bydlet ve svém? Koupit si auto na splátky, vybavit si bydlení ze spotřebitelské půjčky? Podíváme se na to jak u exekuce, tak u insolvence.

Jak dlouho se vedou záznamy o exekuci?

Samotné záznamy o exekuci, kterou provádějí soudní exekutoři, se vedou v CEE (Centrální evidence exekucí), provozuje ji Exekutorská komora České republiky. Typicky se zde vedou exekuce na nesplácené úvěry, faktury a jiné typy splátkových služeb, třeba i nájmy, telefony apod. Ostatní exekuce, tedy ty, co jsou vedeny soudy, orgány veřejné správy, finančními orgány či zdravotními pojišťovnami, mají své vlastní evidence, ale ty teď také vynecháme.

Doba, po kterou exekuce po svém splacení ještě setrvá v CEE, je poměrně krátká – pouhých 15 dní. Ale neradujte se. Záznamy o dluhu a jeho nesplácení se totiž ještě čtyři roky po jeho doplacení vedou v Bankovním i v Nebankovním registru dlužníků (BRKI a NRKI) i v Registru platebních informací (REPI). A tři roky po doplacení poslední dlužné částky se mažou viditelné záznamy v SOLUS.

Jak dlouho se vedou záznamy o insolvenci?

V případě insolvence trvá doba, po niž se záznamy v ISIR (Insolvenčním rejstříku) vedou aktivně, tedy viditelné pro ostatní, celých pět let. Záznamy pak ale mazány nejsou, jen se zneviditelňují pro veřejnost. Insolvenční správci a soudy je uvidí vždycky, i třeba dvacet let po ukončení insolvence (ale to na poskytnutí nového úvěru nebude mít vliv).

Čistí (pro veřejnost) jsou dlužníci po čtyřech až pěti letech od ukončení exekuce/insolvence. Ale pozor, poskytovatelé nezapomínají!

Jakmile se situace vyřeší, je doplacena exekuce nebo insolvence, může být dlužník v očích veřejnosti nebo jiných poskytovatelů „očištěn“, tedy veden jako bez problémů se splácením. Stát se tak může po cirka čtyřech až pěti letech, některé nebankovky ale poskytnou půjčku cca 3 roky po skončení insolvence.

Překvapit by vás ovšem nemělo, že ten poskytovatel, vůči němuž dluh jdoucí do exekuce nebo insolvence vznikl, si své záznamy ponechá napořád. I třeba po 15 letech může přijít zamítnutí žádosti o půjčku od banky, přestože úvěruschopnost žadatele je právě velmi vysoká. Ale jakmile žadatel u té stejné banky (či u jejího předchůdce) jednou nesplácel, většinou už znova důvěru nedostane. Zda se to týká i ručitelů, nelze obecně říct.

Odprodej půjčky inkasní agentuře – jak se promítne do evidence dluhů?

Velká část poskytovatelů nahrazuje své vymáhání či exekuci rychlejším procesem – odprodejem úvěru inkasní agentuře neboli „vymahačům“. Přistupují k tomuto kroku po jednom až devíti měsících nesplácení. Odprodejem nespláceného úvěru sice poskytovatelé nezískají zpátky všechno, služba je pro ně zpoplatněna, ale většinu peněz z dluhu tak mají k dispozici obratem.

Jak se prodej půjčky inkasní agentuře promítne do registrů dlužníků? Na to se podívám v dalším textu, který bude malým úvodem do světa inkasních agentur z pohledu dlužníka. Co mohou, co nemohou, na co mají a od koho jaká oprávnění atd.

Poslední otázka z úvodu: Kdo může nahlížet do evidence exekucí a insolvencí?

V případě Insolvenčního rejstříku je to snadné: nahlédnout do něj může kdokoliv, a to bez svolení kohokoliv. Rejstřík je veřejně přístupný, stačí znát jméno, příjmení, bydliště člověka, na kterého se chcete v rejstříku poptat. Tázající se nemusí být ani dospělým člověkem – systém nezkoumá, kdo právě sedí u obrazovky.

Podrobný foto návod na výpis z Insolvenčního rejstříku najdete tady. Když se do něj podíváte, možná s hrůzou zjistíte, do jakých podrobností jsou vedeny každoměsíční záznamy o finanční situaci člověka v insolvenci. Nahlédnutí do ISIR je službou zdarma.

A jak je to s rejstříkem exekucí? Naprosto stejně. Jen jde o službu zpoplatněnou, za každé nahlédnutí (výpis) se platí 60 Kč (2021). Platba je účtována za každý dotaz – jinými slovy jeden dotaz je, zda je daná osoba v CEE. Jakmile kliknete na nalezené exekuce vedené pod jménem dané osoby, automaticky se to započítá jako dotaz další, se stržením dalších 60 korun. Peníze je nutné si do peněženky v CEE nabít předem.

Bez registrace a přihlášení se do CEE a bez plateb předem totiž výpisy dělat nelze. Službu však může využít kdokoliv, kdo se registruje a předem zaplatí. Případné přeplatky vrací CEE zpátky – pokud si o ně požádáte. Podrobný fotonávod jak na to najdete zde. Ani zde se nezkoumá věk zájemce o výpis (není nutno se prokazovat osobními doklady).

Co si odnést?

Do seznamů exekucí a insolvencí může nahlédnout kdokoliv. Záznamy se ti vedou max. 15 dní po skončení exekuce a ještě 5 let po ukončení insolvence. Uplynutím 15 dní od skončení exekuce se ale záznamy o dluhu automaticky nemažou všude – v registrech dlužníků přetrvávají i 4 roky po jejich doplacení. Pak teprve bude profil žadatele „čistý“ – s výjimkou toho poskytovatele, který dluh s problematickým splácením poskytl.

Autor: Lenka Rutteová | pátek 29.10.2021 10:11 | karma článku: 11,71 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Lenka Rutteová

Předsevzetí, které by měl dodržet každý? Říká se mu „rozpočet“

Nevěříte? Tak se pojďme podívat, co správně nastavený osobní nebo rodinný rozpočet dovede. Vězte, že vyřeší nejednu svízelnou situaci. A jako bonus vás zbaví nepříjemného pocitu viny, že si sem tam vyhodíte z kopýtka.

3.1.2023 v 7:09 | Karma: 8,62 | Přečteno: 221x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Dnes statistika na přání čtenáře: úroky na hypotékách vloni a dnes

Dneska to bude stručné, ale o to jasnější: jak se změnily úroky na hypotečních úvěrech za poslední rok. Ohromně. Rostly jak splašené. Všichni tušíme proč. Ale pojďme na konkrétní čísla.

22.11.2022 v 10:05 | Karma: 9,60 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Půjčku už nechcete, vzali jste si ji neuváženě. Tak co teď s ní?

Blíží se čas emotivních nákupů. Ty neodmyslitelně patří jak k Vánocům, tak i k Black Friday nebo k novoročním výprodejům. Od listopadu do ledna to mají naše peněženky dost náročné.

17.11.2022 v 12:40 | Karma: 19,27 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Podvody v bankách, na bazarech, u policie. Kdy se pustí do půjček?

Je až neuvěřitelné, že Češi podvodníkům odesílají cirka miliardu ročně. Letos to bude víc. Navíc to dělají zcela dobrovolně, když útočníkům předají všechny své přístupy ke svým penězům. Díky čemu nás podvodníci dokáží přesvědčit?

31.10.2022 v 8:19 | Karma: 28,84 | Přečteno: 3653x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Ceny hypoték napříč zeměmi světa - data za další tři měsíce

Ceny hypoték v jiných zemích mohou být zajímavým srovnáním nejen pro české klienty. V červenci jsem publikovala dostupná data za únor a květen 2022, teď se posuňme o pár měsíců dál.

11.10.2022 v 14:06 | Karma: 6,71 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Seznam rubrik