Proč se vyplatí využít milostivé léto? Zdaleka totiž nejde jen o peníze

9. 06. 2022 10:51:34
Máme za sebou historicky první plošné odpuštění dlouhodobě vymáhaných exekucí, kde dlužníci měli neplněné závazky vůči některé z institucí veřejného sektoru. Pro úspěch se chystá druhé kolo.

První milostivé léto dopadlo velmi dobře - jen se strašně „táhne“

Výsledek prvního milostivého léta si velmi pochvaluje například Všeobecná zdravotní pojišťovna nebo Pražský dopravní podnik. Ale i samotní dlužníci jsou nyní mnohem spokojenější - a hlavně: mají mnohem lepší vyhlídky, co se týká zaměstnání nebo nájemního bydlení. Ano, právě výmaz z exekučního rejstříku je v současnosti tou největší přidanou hodnotou celé akce.

Co se konkrétních statistik týká, dost se liší výsledky prezentované Exekutorskou komorou ČR a jednotlivými institucemi, kterým mohli dlouhodobí dlužníci doplatit původní jistinu dluhu (plus malý poplatek navíc). A proč ty rozdíly? Administrace Milostivého léta se právě u Exekutorské komory až neuvěřitelně „táhne“, zatímco instituce dokázaly shrnout výsledky velmi rychle.

I proto jsou data za komoru exekutorů mnohem nižší, než činí součet za instituce, kterým byly doplaceny některé jejich pohledávky. Nechme se překvapit, kdy se komoře podaří dokončit všechny žádosti a vydat o tom souhrnnou zprávu. Jak se ukazuje, tak ani 2 měsíce po ukončení Milostivého léta nebylo vyřízeno ještě ani 50 % požadavků na ukončení exekucí.

Pokud se zajímáte o novinky v průběhu exekučního řízení, najdete je v článku: Exekuce 2022 dostaly jiný kabát.

Proč se vyplatí využít milostivé léto? Třeba abyste nezatěžovali dluhem své děti

Už jsem to zmínila v úvodu, ale jistě neuškodí ukázat přednosti, které ze zastavené exekucí plynou. Každého samozřejmě napadne, že člověk, který se zbaví dlouhodobé exekuce (nebo dokonce exekucí), si může oddychnout, že tohle břemeno už je za ním. Že konečně bude dostávat plnou výplatu, že mu stále nebudou domů chodit obsílky, případně nezvané návštěvy. Benefitů je však mnohem více.

Zbavení se doživotního i posmrtného dluhu

V nadpisu kapitolky jsem zmínila zatížení dětí dlužníka. Slovo „děti“ je zde myšleno spíše jako „potomci“. A zatížení se možná mnohem více týká partnerů než dospělých potomků. Proč ale píšu o zatížení?

Vzhledem k vysokým poplatkům za správu exekuce, plus penále za prodlení, se z mnoha dluhů v exekuci stala věčná záležitost. A to i tehdy, kdy dlužník pravidelně splácí. I při pravidelných splátkách totiž může dluh stále jen narůstat - právě o částku, kterou poplatek za exekuci a penále převyšují pravidelnou splátku. K samotnému věřiteli se dokonce nemusí dostat téměř nic z vymožených peněz, protože většinu z vymožené částky pravidelně polyká exekuční řízení.

No, a jak známo, dluhy se dědí. Samozřejmě, že dědictví se lze vzdát. Ale pouze jako celku. Nelze odmítnout dluhy a přijmout majetek, který tu zůstavitel zanechal. Pokud má zůstavitel jen dospělé potomky, kteří již dávno žijí jinde, pak je situace sice smutná, ale nikoliv neřešitelná. Hůře dopadají partneři zemřelých dlužníků v exekuci. Zejména tam, kde je v osobním vlastnictví byt nebo dům. Pokud je totiž dědictví odmítnuto (pro dluhy), nemůže pozůstalý již vlastnit celý byt či dům. Následky pak mohou být obrovské a velmi nepříjemné. (variant vzniku takové situace je dokonce víc)

Upevnění vlastní pozice na trhu práce

Ukončení exekuce a následný výmaz z rejstříku exekucí (na který pak mají exekutoři 15 dní od formálního ukončení exekuce) poskytnou bývalému dlužníkovi mnohem lepší pozici na trhu práce. Jednak už není nucen pracovat načerno, jednak má jistotu, že jej případný nový zaměstnavatel neodmítne jen proto, že si ho našel v registru exekucí. Veřejnost (a ani zaměstnavatelé) totiž nemá přístup do historie registru, ale pouze do jeho aktuální podoby.

Upevnění vlastní pozice v nájemním bydlení, u dodavatele energií i u mobilního operátora

Centrální evidenci exekucí si prověřují i dodavatelé energií, mobilní operátoři, poskytovatelé internetu, ovšem také ti, kdo pronajímají byty. Nájemníka s exekucí si nikdo do bydlení jen tak nevezme, protože se dá čekat, že bude buď úplně bez peněz, anebo budou v jeho příjmu výpadky (u práce načerno a s výplatou „na ruku“ se totiž nedá opřít o práva z pracovního poměru, neb není žádná pracovní smlouva, tudíž ani pracovní poměr).

Zabezpečení pro případ úrazu, nemoci, ale třeba i ošetřování dítěte

Pracovat načerno je sice velmi časté řešení, pro které se lidé v exekuci rozhodnou, aby dostávali výplatu v hotovosti a beze srážek. Ale zas tak výhodný krok tohle není. Respektive je, ale jen do doby, než dlužník onemocní nebo se mu stane úraz (ať už pracovní, nebo v soukromém životě). Nebo než mu onemocní dítě.

Zaměstnanec, který vlastně zaměstnancem není, totiž nemá nárok na nemocenskou, na ošetřovné, dokonce ani na náhradu újmy, kterou utrpěl během úrazu v pracovním procesu. Jakmile se léčení a pracovní neschopnost protáhnou (bez nároku na dávky), mohou přijít i existenční problémy. Zastavení exekucí a přechod do klasického pracovního poměru tak zvyšují nároky na sociální zabezpečení bývalého dlužníka.

A výhod by se jistě dalo najít i více, třeba moci si koupit spotřebiče na splátky - ale ty výše popsané považuji za hlavní.

Věřitelé se v rámci Milostivého léta dostali k penězům, které by jinak asi už nikdy vymoženy nebyly

Výše zmíněná Všeobecná zdravotní pojišťovna a Dopravní podnik hlavního města Prahy si pochvalují, že se dostaly k penězům, které by bez Milostivého léta asi už nikdy do jejich rozpočtů nepřitekly. VZP uváděla koncem března 2022 něco přes 175 milionů Kč. Dopravní podnik souhlasil se zastavením exekucí pro více než 11 tisíc dlužníků v exekuci.

Celkově se (zatím) odhaduje, že Milostivého léta využilo okolo 50 tisíc dlužníků. Ale mnoho dalších lidí si nezvládlo včas připravit podklady, a tak se s jejich zájmem o Milostivé léto II počítá od září 2022, kdy bude spuštěno slibované druhé kolo. Spokojenost tedy panuje i mezi věřiteli.

Proti opakování Milostivého léta teď kopou jen exekutoři. Proč asi?

Exekutorská komora tak zůstává asi jedinou institucí, která Milostivé léto „nepochválila“ a staví se proti jeho pokračování v roce 2022. Výsledky akce totiž ukazují, že kdyby nebylo absurdních poplatků za správu exekuce, mnoho věřitelů se mohlo ke svým pohledávkám dostat už dávno... S penále a exekučními přirážkami totiž celkový dluh dělá mnohonásobky původní jistiny.

Budiž exekutorům útěchou, že se jejich zástupcům podařilo vymoci si v rámci lobby u současné vlády zdvojnásobení poplatku, který jim dlužník bude muset za zastavení exekuce v Milostivém létě II uhradit (původně 750 Kč, nově 1 500 Kč).

Závěrem upozornění - pozor na přepočítání dluhu - může zastavit kýžený výmaz z exekučního rejstříku

Pokud jste využili Milostivého léta vy nebo někdo z vašeho, okolí, či se na akci teprve chystáte, je nutné se soustředit na komunikaci s exekutory. Proč? Protože, jak se ukázalo, exekutoři se někde pustili do nového vyčíslování dluhů. A díky matematickým kouzlům automatizovaného systému správy je navýšili o několik korun - nejlépe v den, kdy dlužník svůj původní dluh v rámci Milostivého léta uhradil.

Dlužník logicky zaplatí jen původní částku, a tak pár korun zůstane dlužen. A pokud si o tom nepřečte buď přímo v Exekučním rejstříku, nebo v dopise od exekutora, jen tak se to nedozví. Nejenže bude jeho dluh zase stoupat o poplatky za exekuci, ale nadále bude figurovat v databázích jako hříšný dlužník, přestože žije v domnění, že má „zameteno“.

Pokud si dlužník není jistý touto administrativou, měly by jeho kroky vést do některé z neziskových poraden při finanční tísni. Tam mu zdarma pomohou s překladem dopisů od exekutora do běžné řeči, ale i provedou procesem podání žádosti o výpis z CEE (Centrální evidence exekucí). Pokud bude nalezen přetrvávající záznam, pomohou požádat o jeho výmaz.

Autor: Lenka Rutteová | čtvrtek 9.6.2022 10:51 | karma článku: 7.99 | přečteno: 263x

Další články blogera

Lenka Rutteová

Předsevzetí, které by měl dodržet každý? Říká se mu „rozpočet“

Nevěříte? Tak se pojďme podívat, co správně nastavený osobní nebo rodinný rozpočet dovede. Vězte, že vyřeší nejednu svízelnou situaci. A jako bonus vás zbaví nepříjemného pocitu viny, že si sem tam vyhodíte z kopýtka.

3.1.2023 v 7:09 | Karma článku: 8.19 | Přečteno: 218 | Diskuse

Lenka Rutteová

Dnes statistika na přání čtenáře: úroky na hypotékách vloni a dnes

Dneska to bude stručné, ale o to jasnější: jak se změnily úroky na hypotečních úvěrech za poslední rok. Ohromně. Rostly jak splašené. Všichni tušíme proč. Ale pojďme na konkrétní čísla.

22.11.2022 v 10:05 | Karma článku: 9.60 | Přečteno: 213 | Diskuse

Lenka Rutteová

Půjčku už nechcete, vzali jste si ji neuváženě. Tak co teď s ní?

Blíží se čas emotivních nákupů. Ty neodmyslitelně patří jak k Vánocům, tak i k Black Friday nebo k novoročním výprodejům. Od listopadu do ledna to mají naše peněženky dost náročné.

17.11.2022 v 12:40 | Karma článku: 19.27 | Přečteno: 3981 | Diskuse

Lenka Rutteová

Podvody v bankách, na bazarech, u policie. Kdy se pustí do půjček?

Je až neuvěřitelné, že Češi podvodníkům odesílají cirka miliardu ročně. Letos to bude víc. Navíc to dělají zcela dobrovolně, když útočníkům předají všechny své přístupy ke svým penězům. Díky čemu nás podvodníci dokáží přesvědčit?

31.10.2022 v 8:19 | Karma článku: 28.84 | Přečteno: 3653 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 408 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 743

Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...