Předsevzetí, které by měl dodržet každý? Říká se mu „rozpočet“

3. 01. 2023 7:09:02
Nevěříte? Tak se pojďme podívat, co správně nastavený osobní nebo rodinný rozpočet dovede. Vězte, že vyřeší nejednu svízelnou situaci. A jako bonus vás zbaví nepříjemného pocitu viny, že si sem tam vyhodíte z kopýtka.

Moře předsevzetí, ale jen jedno z nich je společné všem

Těch předsevzetí, co si sami na sebe můžeme přichystat, jsou spousty. Počínaje životosprávou, přes rodinné vztahy, osobní rozvoj, fyzičku, až po prostou ignoranci jakéhokoliv předsevzetí

Jen jedinou oblast k řešení budeme mít v roce 2023 společnou zcela všichni. Budou jí osobní finance ohrožené nebývalou inflací.

Z úvodu textu ale už tušíte, že kdo je připraven, ten se ubrání i v prekérní situaci. Stačí mít ten správný nástroj a umět ho použít. Je jím samozřejmě rozpočet. Osobní, rodinný nebo párový: jakkoliv jej chcete pojmout.

Jak s rozpočtem začít, jak ho používat a jaký bude jeho zásadní přínos?

Na rozpočtu není nic těžkého. Jen si vyžádá trochu vaší pozornosti

Mnoho lidí se slova „rozpočet“ přímo děsí. Je pro ně něčím složitým, něčím, co patří do účetnictví a do firmy, ne domů. Jiní jej vnímají jako pouta, nevyžádaná pravidla navíc. Zdroj problémů a omezování.

Přitom opak je v obou případech pravdou. Rozpočet je jednoduchý nástroj. A sice vám dá mantinely, ale uvnitř nich se budete moci pohybovat docela volně, bez obav a bez pocitu viny při každém pípnutí u platebního terminálu.

Jak je to s tou svobodou - omezí ji rozpočet?

Možná si právě říkáte, že kdo nemá rozpočet, nemá ani mantinely, a proto je svobodnější. MÁTE PRAVDU. NA CHVILKU JE SVOBODNĚJŠÍ. Do doby, než zjistí, že tento měsíc už mu peníze na zaplacení účtů nevystačí. Šmahem svoboda skončí - a roztočí se kolo problémů, ještě zhoršených pocitem viny ze selhání. Další období bývají doprovázeny obavami, jestli se tahle „prekérka“ nebude zase opakovat...

Mantinely rozpočtu sice seberou část svobody, ale nabídnou za ni mnohem víc. Jistotu. Jistotu, že peníze vystačí. Že nepřijdou upomínky nebo dokonce exekuční výzva. Případně zajistí možnost včas naplánovat potřebnou půjčku. Dostatek času je nezbytný pro porovnání půjček a výběr nejvhodnějšího poskytovatele a varianty. Rozdíly v cenách půjček jsou na trhu i několikanásobné...

Dvě strany jednoho rozpočtu

Že rozpočet má dvě strany: příjmy a výdaje, víme všichni. Jenže jak ho sestavit a řídit se jím, když peníze jsou součástí každodenního života? To se opravdu musí řešit každý den? Naštěstí jen první měsíc, maximálně dva. Pak už jen těžíte ze získaného přehledu a z nastavení ve vašem bankovnictví (nebo v domácích obálkách).

Strana příjmů je asi všem jasná

Do příjmů si napište všechny, o nichž jste si v podstatě jistí, že nastanou. Výplata (faktury u OSVČ), důchod, úrokové zhodnocení na spořicím účtu, kupony z dluhopisů, příjem z pronájmu apod. Možností je spousta J

Stranu výdajů si rozdělte na tři skupinky. Ne, není to zbytečně složité

Na straně výdajové se sepisujte položky do tří skupinek:

  • k první si přiřazujte ty, které dokážete ovlivnit - proto jsou nepovinné. Hradit je můžete, ale také nemusíte. Jde o náklady na kulturu, sport, zábavu, dovolené, výlety, ale i na věci denního použití, které však kupovat nemusíte, neb jich doma už máte zásobu. K nepovinným výdajům zařaďme i poplatky za různé streamovací služby, videotéky, předplatné časopisů, členství kdekoliv (kde to nevyžaduje vaše profese), online přístup do komerčních databází, do online her atd.
  • ke druhé skupince připisujte ty, co nijak neovlivníte - jsou pevně dány. Zároveň v této skupince platí, že dokud nepodstoupíte závažné kroky, tak tyhle výdaje nezměníte. Říká se jim povinné, a typicky jde o nájemné, o pravidelné zálohy na energie, o splátky půjček, mobilní tarify, internet, pojištění, školné, alimenty a spoustu dalších
  • a zbylo něco pro skupinku třetí? Rozhodně ano: pravidelné úspory. Ty nikdy nevynechávejte. Ani v době, kdy splácíte půjčku!

V bankovnictví některých bank si lze nastavit „obálky“ na jednotlivé druhy výdajů. Předem si tak můžete nastavit, kolik chcete kde v kterém měsíci utrácet. Jiné banky zase využívají přehledu plánovaných trvalých příkazů - a ukáží vám, kolik vám na účtu po jejich uhrazení ještě zbude. Je to však méně komplexní přístup - nenaplánujete si tady platby v obchodech (potraviny apod.).

Výdajovou stránku budete sestavovat cirka měsíc (pokud platíte i jinak než kartou)

U výdajů nelze od stolu zachytit vše, co pravidelně platíte. Snad jen v případech, kdy důsledně platíte kartou, a tak vám banka může poskytnout kompletní přehled toho, za co v průměrném měsíci utrácíte. Některé banky už umějí i automatickou analýzu, kdy výdaje rozdělí do skupinek a ukáží vám, jak se vyvíjejí vaše nákupní zvyky. Výhoda pro ty, co si plánují využít novoročních výprodejů - rovnou vidíte, zda na ně máte.

Jestliže platíte i hotovostí, je sestavení přehledu na vás samotných: vždycky si vezměte účtenku a doma ji vložte do krabice. Cirka jednou týdně sepište všechny účtenky. Během měsíce si uděláte dostatečné jasno. Pak stačí jednou za čas aktualizovat podle vývoje cenové hladiny.

A je to!

Jakmile si sepíšete obě strany rozpočtu, rychle si uděláte jasno, kolik peněz zbývá na „volnou útratu“. To je „obálka“, se kterou můžete nakládat, jakkoliv chcete. Dle chuti, a hlavně: bez pocitu viny z toho, že „rozhazujete“. Jen neradno překročit její celkovou sumu.

Možná se ujistíte o tušeném: volných peněz moc nezbývá. V tom případě se vrhněte na povinné i nepovinné výdaje.

Nepovinné výdaje můžete zanalyzovat a rozhodnout se, zda v nich budete i nadále pokračovat, nebo některé položky snížíte, případně úplně zrušíte. Někdy si možná říkáte, že 199 Kč za předplatné vás nepoloží. Jenže když máte troje předplatná v téhle výši, už je to znát.

A co s těmi povinnými? Porozhlédněte se, jestli by jinde nevyšly levněji. Nemáte zálohy na energie příliš vysoké (vzhledem k nastavenému stropu)? A co třeba mobilní tarif, internet nebo dokonce půjčka? Třeba i ony by se daly zlevnit... Stovka ke stovce, a rozdíl může být ve výsledku obrovský.

Tak co, zkusíte si sestavit rozpočet - třebaže nepociťujete finanční ohrožení?

Autor: Lenka Rutteová | úterý 3.1.2023 7:09 | karma článku: 8.19 | přečteno: 218x

Další články blogera

Lenka Rutteová

Dnes statistika na přání čtenáře: úroky na hypotékách vloni a dnes

Dneska to bude stručné, ale o to jasnější: jak se změnily úroky na hypotečních úvěrech za poslední rok. Ohromně. Rostly jak splašené. Všichni tušíme proč. Ale pojďme na konkrétní čísla.

22.11.2022 v 10:05 | Karma článku: 9.60 | Přečteno: 213 | Diskuse

Lenka Rutteová

Půjčku už nechcete, vzali jste si ji neuváženě. Tak co teď s ní?

Blíží se čas emotivních nákupů. Ty neodmyslitelně patří jak k Vánocům, tak i k Black Friday nebo k novoročním výprodejům. Od listopadu do ledna to mají naše peněženky dost náročné.

17.11.2022 v 12:40 | Karma článku: 19.27 | Přečteno: 3981 | Diskuse

Lenka Rutteová

Podvody v bankách, na bazarech, u policie. Kdy se pustí do půjček?

Je až neuvěřitelné, že Češi podvodníkům odesílají cirka miliardu ročně. Letos to bude víc. Navíc to dělají zcela dobrovolně, když útočníkům předají všechny své přístupy ke svým penězům. Díky čemu nás podvodníci dokáží přesvědčit?

31.10.2022 v 8:19 | Karma článku: 28.84 | Přečteno: 3653 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 906 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1577 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 497 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 43 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 743

Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...