Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J96o72s14e41f 94B79á74r85t56a

21. 3. 2021 10:06

Proč jde dělat věci jednoduše, když to jde složitě. Mě jako zákazníka vždy zajímalo jen: auto stojí tolik peněz, když budu platit určité splátky po určitou dobu o kolik přeplatím. To mi nikdy nikdo neřekl, ale dokázal jsem to velice rychle spočítat sám. Další věc vyúčtování energií v paneláku. Stačí jenom údaje: teplá voda, studená voda, topení, váš podíl na elektrické energii. čili úplně stačí 4 čísla, ale dostanete minimálně jednu plnou stránku informací, ze které jsem toho nikdy moc nepochopil.

0 0
možnosti
Foto

A přesně proto jsem napsala tento text, aby bylo jasné, co si vyzobnout z toho všeho, čím vás poskytovatel zavalí v rámci prvních informací.

Mimochodem: o kolik přeplatíte, vás musí spotřebitelský úvěr informovat už v nabídce. Ale platí to až od prosince 2016.

Přeplatek se krásně počítá ze splátkového kalendáře, to je fakt. Ale ten dostanete, až poskytovatele oslovíte. Tento text se týká fáze, kdy teprve hledáte, koho byste vůbec oslovili.

Vyúčtování energií - další velké téma. Myslím, že by spousta lidí ocenila fotonávod, na která místa ve faktuře se dívat ;-)

1 0
možnosti
JP

Výborně napsané, stručné a jasné! Dávám karmu!!

0 0
možnosti
PB

P61e91t76r 77B53u85r73i95a47n

17. 3. 2021 15:04

Dal jsem karmu za fundovaný názor. Jak ale už víte z minula, RPSN jako relevantní ukazatel nákladovosti půjčky pro běžného spotřebitele neuznávám. I vy sama připomínáte, že ho lze pro srovnání použít jen v případě totožné konkurenční půjčky a to co do výše jistiny, výše splátek a délky splácení. To ovšem v prvé řadě výrazně eliminuje možnosti zájemce. On by musel totiž vybrat nabídky totožné nejen z těchto tří kritérií, ale i stejných nároků na jeho osobu jakožto posuzovaného (např. zda je možnost posuzovat jeho solventnost samostatně, nebo jen s celou domácností, zda poskytovatel akceptuje příjem ze zahraničí, zda uznává jen mzdové lístky, nebo i veškeré příjmy na účet apod. Každý poskytovatel má jiné nároky na své klienty). Takže nakonec by zájemci v rukou zbyly jen tři nabídky naprosto totožných půjček, jejichž nákladovost se liší jen řádově o stokoruny. Dost velká cena za to, dobrat se nějaké úspory v době, kdy klientovi teče do bot a nutně potřebuje peníze. Uvědomme si, že skrze půjčku si klient kupuje čas. A ten je velmi relevantní. Pokud například v červnu očekávám plnění pojišťovny řádově 80 000kč, ale 10 000kč na opravu auta potřebuji už v únoru, tak preferuji spíše rychlost a dostupnost půjčky, než úsporu 1 100kč na RPSN. Jak říkám, všechno je relativní.

Myslím si, že celkový reálný přeplatek nad jistinu lomeno čas splácení je jednodušší a takto vytvořené obecné číslo by bylo srozumitelnější. Popřípadě by se ještě dalo vyšperkovat násobkem nějakým desetinkovým indexem výhod, jako je třeba možnost pozastavení splácení na určitou dobu, možnost snížení splátek, pojištění dluhu v době nemoci, rodinné nečekané události apod.

Můj pohled na RPSN jsem vypsal zde, v tomto skoro čtyři roky starém blogu:

https://petrpetrburian.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=620433

0 0
možnosti
Foto

Petře, blog si přečtu, moc díky za tip.

Tohle byl opět jeden z možných úzkých paprsků pohledu na spotřebitelský úvěr. RPSN je jednou z věcí, která na Vás vyskočí mezi prvními, neb jde o povinně zveřejňovaný údaj v případě, že nabídka obsahuje nějaké číselné vyjádření - což nabídka na půjčku prostě obsahuje.

Proto jsem chtěla nastínit, že se člověk těch procent, která na první pohled nic neříkají, nemusí bát. Použít se mají jen jako základní ukazatel, kde vyloučíte stovková a tisícovková čísla, zůstanete u těch v řádu (max.) desítek. Ale je fakt, že bych mohla i ve srovnávání čísel nasadit větší rozdíly než jen desetinky, aby to bylo zřejmější - tohle jsem nedomyslela, díky, jdu opravit.

No, a v podrobnostech nabídky se budete "hrabat" později.

Na co ještě upozorňujete, je pohodlí při splácení - též jej mám zmíněno - a bude tématech v dalších textech. Je extrémně důležité - o tom není pochyb!

0 0
možnosti
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Seznam rubrik