Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazena pani Lenko Rutteová. Snad male doplneni. V USA je vyznamnou pujckou hypoteka. (mortage). Jiz pro zakladni pravidlo. Cena hypoteky se NEZVYSUJE po dobu hypotecni smlouvy. Take vek toho, kdo si pujcuje, neni bran v uvahu. Stanoveni procenta platby, se ridi dobou, na kterou byla pujcka stanovena. (max 30 let) Je snad nutne rici, ze k urcene platbe pri nastupu hypoteky, se pripocitava platba pojisteni nemovitosti a take dan s teto nemovitosti. To jsou ty casti platby, ktere ovlivnuji castku urcenou na pocatku smlouvy.

Hovorim z vlastni zkusenosti, proto se obdivuji nemit stejny pristup k hypotece zde v CR

Snad druhou pripominku k investicni politice v CR, je moznost uskutecnit program,podobny programu nazyvany "401(k)" v USA a konto IRA (individual retirement account). Oba tyto programy mi pomohly mit klidne stari.

0 0
možnosti
Foto

Jaroslave, děkuji za info a jsem ráda, že jsou s individuálními programy penzijního spoření (investování) tak dobré zkušenosti. Dává to naději, že i český systém se posune dobrým směrem - jen se musíme naučit "ignorovat" konzervativní fondy až do doby, než nám do penze bude zbývat minimálně pět let... Ale to jsme dost odběhli od tématu.

Když se vrátím k půjčkám, tak i v českém systému P2P půjček můžete investovat do něčí hypotéky. Nebo skrze banku přes hypoteční zástavní listy. V obou případech jde o úvěry zajištěné, což dost zvyšuje šanci, že investice se vydaří.

Hypotéky si každý subjekt nastavuje dle svých pravidel - česká legislativa řeší jen to nejobecnější. Možná se záklazníci začnou ozývat a banky budou postupně nuceny prodlužovat dobu fixace - pokud si ji klienti budou opravdu přát delší. Na druhou stranu, ekonomika funguje v cyklech, takže je příjemné si po skončení jedné z fixací refinancovat na nižší úrok. A když vidíte, že jde naopak do tuhého (roste úroková míra v ekonomice), tak pro změnu nasmlouvat rozumný úrok třeba dva roky před ukončením fixace. Náš systém nám dává možnost si s hypotékou pohrát - i když ne vždy je to hra rovná...

I z výše uvedených důvodů je nutné se ve financních alespoň trochu orientovat, zajímat se o ně a vzdělávat se v nich celoživotně. Nijak do hloubky, zkrátka si udržovat jakýsi přehled.... A porovnání se zahraničím vždycky může přinést zajímavý podnět!

0 0
možnosti
JR

J35a25n 81R68á17ž

22. 2. 2022 9:55

Nechat volné peníze ležet doma nebo na běžném účtu v bance je nesmysl, ale také je pro naprostou většinu občanů naprostý nesmysl vrhnout se ve strachu z inflace do nákupu akcií, či investičních fondů, byť prostřednictvím různě kvalifikovaných finančních poradců, či brokerů. A po vlastních zkušenostech s kolektivním investováním do půjček, bych nezkušenému investorovi tuto formu zhodnocování peněz také nedoporučil.

Strach z inflace nesmí důvodem k panice. Současná skoková Inflace je hodně strukturovaná a její nepříznivé dopady vnímají jinak lidé, kteří žijí ve vlastním zatepleném bytě nebo domě s tepelným čerpadlem, nekouří a moc nejezdí autem a jinak ji vnímají ti, kterým se zvedají úroky hypoték, jezdí hodně autem, kouří a bydlení mají napojené na centrální vytápění.

Není mnoho občanů ochotných nést rizika investování na kapitálových trzích a tak po tom, co nový ministr financí odmítl vydat emisi státních protiinflačních dluhopisů, je spořící účet (dnes běžně 3-3,5%p.a.) v podstatě jedinou naprosto bezrizikovou formou uložení volných peněz, které z velké části negativní dopady inflace mírní a pro mnohé i zcela eliminuje.

Z indexů nárůstu spotřebitelských cen (https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-leden-2021) vyplývá , že opravdovým strašákem do budoucna je jen růst cen energií , kde s nějakým větším snížením moc počítat už nemůžeme a přímo Damoklovým mečem je pro hypotéční dlužníky nejistota úrokových sazeb.

PS. Musíme vzít v úvahu, že časy "hodů", které jsme zažívali doposud se už nevrátí a tak nezbývá, než pozměnit naše spotřebitelské návyky. Pro toho, kdo to dokáže nebudou nastávající časy nijak zlé!

0 0
možnosti
Foto

Honzo, naprosto souhlasím, co jste napsal. A rozhodně nemíním vyvolávat paniku, ani nikoho hnát do investic ;-) Jen jsem chtěla ukázat srovnání jak mezi současnými bankovními vklady a současnými kolektivními investicemi do půjček, tak mezi kolektivními investicemi do půjček mezi sebou. Přece jen povědomí o nich mezi lidmi roste. Já s nimi mám zkušenost poměrně dobrou, ale přiznávám, že se raději držím středu až podlahy... ;-) Dluhopisy, akcie, komodity, fondové investování do nich, či spekulace s kryptoměnami, to je zase úplně jiná kapitola...

0 0
možnosti
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Seznam rubrik