Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ešte je dosť rozšírený podvod, že Vám príde E-mail tváriaci sa, že je z Českej pošty, kde Vám píšu, že majú pre Vás balíček, ale aby Vám ho mohli doručiť, musíte zaplatiť nejakú vcelku drobnú čiastku - napríklad 49 Kč, ako poštovné. V E-maili je link, na ktorý keď sa klikne, otvorí sa "platobná brána", kam zadáte všetky údaje svojej karty a zaplatíte nielen tých 49 Kč, pretože behom pár sekúnd máte vyluxovanú celú kartu. Chválabohu, nehovorím z vlastnej skúsenosti, ale stalo sa to niektorým ľuďom v mojom okolí.

O nevyžiadaných dobierkach, kedy niekto využije Vašu adresu ani nehovorím. Mnoho ľudí žije s rodičmi, ktorí sú doma a keď zazvoní poštár, zaplatia, veď keď mladí obejdnali. A potom sa nestačia diviť. Nejde síce o státisíce, ale aj takáto suma v rozpošte chýba...

0 0
možnosti
Foto

Ano, Viktória, přesně takto. Pošta je autorita, tak proč váhat. Naprosto tomu rozumím. Nevyžádané dobírky jsem už dlouho nezaznamenala nikde v okolí. Myslela jsem, že toto díky Zásilkovnám, Balíkovnám a pick-up výdejnám už vymizelo...

1 0
možnosti

J92i50ř44í 86H95o84l52ý

1. 11. 2022 6:43

Pokud vím, tak banky v ČR nikdy nepožadují heslo, PIN,...

A ten kdo používá mozek tak se prostě nemůže nechat podvést. Chtít po mě někdo tyto údaje po telefonu, tak se mu jen směju.

2 0
možnosti
Foto

Ľudia sú nepoučiteľní. Nedávno som v MHD sedela oproti pani, ktorá sa takto cez telefón bavila s niekým, kto chcel od nej údaje karty. Keď som sa ju snažila zastaviť, že banka predsa údaje má, keďže jej kartu vydala a chcela som ju presvedčiť, aby mu nič nehovorila, že ide o podvod, odbila ma, nech sa nestarám. Tak som sa prestala starať. Narazí len raz. Druhý krát si už (snáď) dá pozor...

0 0
možnosti

J25a70n 71P23a98v85e14l

31. 10. 2022 14:38

Útočníci mají dobře zpracovanou strategii, která přesně sedí na typickou povahu Čechů:

Zdroj: https://rutteova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=793733

Au. Tyhle podvody přišly ze zahraničí. Skutečně nemají vůbec nic společného s českou povahou. Bohužel, někteří lidé mají tendenci připisovat nějaké nesmysly opovrhované české povaze.

Podvody s kartami fungují. Poskytnete údaje a prachy jsou v prachu. Ale jak mohou zažádat o půjčku? Já osobně musím každou transakci autorizovat přes telefon.

Mě osobně účet luxovali podvodníci dvakrát. Po malých částkách. S největší pravděpodobností získali údaje o kartě z bankomatu či od nějakého špatně zabezpečeného obchodníka. Banka přijala reklamaci bez problémů. Bankovní systémy velice dobře vědí, že systém je špatně zabezpečený a akceptují, že část peněz, co vyberou, jde na úhradu podvodů.

0 0
možnosti
Foto

Raději se neptám na Vaši banku. Já dostanu mailem info o každé transakci, která by mohla být podezřelá, např. i tuhle, když žena platila v zahraničí kartou. A pro jistotu vždy projedu výdaje, jestli je tam něco o čem nevím.

0 0
možnosti
Foto

Jednoduchá pomoc, smlouvy a jednání o bankovním kontu nedělat po telefonu, ani mezi dveřmi.

3 0
možnosti
Foto

Ano, i tohle je dobrá prevence

2 0
možnosti
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Seznam rubrik