Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J74i27ř11í 11H90o51l29ý

1. 11. 2022 6:43

Pokud vím, tak banky v ČR nikdy nepožadují heslo, PIN,...

A ten kdo používá mozek tak se prostě nemůže nechat podvést. Chtít po mě někdo tyto údaje po telefonu, tak se mu jen směju.

2 0
možnosti
Foto

Ľudia sú nepoučiteľní. Nedávno som v MHD sedela oproti pani, ktorá sa takto cez telefón bavila s niekým, kto chcel od nej údaje karty. Keď som sa ju snažila zastaviť, že banka predsa údaje má, keďže jej kartu vydala a chcela som ju presvedčiť, aby mu nič nehovorila, že ide o podvod, odbila ma, nech sa nestarám. Tak som sa prestala starať. Narazí len raz. Druhý krát si už (snáď) dá pozor...

0 0
možnosti
Foto

Viktória, opravdu vás takto odbyla? No, pochopitelné by to bylo, pokud by na druhé straně linky byl třeba manžel nebo jiný příbuzný. Ale to už nezjistíte. Tak snad má dnes paní dost peněz na nájem a jídlo...

0 0
možnosti
TV

uz mi parkrat odpovedeli na inzerat, tak jsem to jednou zkusil v sandboxu otevrit a vypada to dost duveryhodne. zadani platebni karty (vcetne kontroly checksumu), rozcestnik pro ruzne banky, prihlaseni do banky hodne podobne skutecnemu. Dal nevim, po zadani prihlasovacich udaju do banky je asi 5 minut "overovali" a dal uz me nepustili... Verim tomu, ze kdyz nekdo neni paranoidni, klidne na to muze skocit.

0 0
možnosti
Foto

Ano, Tomáši, taky bych to tak viděla. I mně se povedlo jednou skoro naletět, i když šlo jen o účet na sociální síti. Zastavila jsem se včas a navíc tam mám dvoufázové ověření, tak se se výsledku nic nestalo. Ale je na tom krásně vidět, že jak jednáte ve spěchu (zejména maminky na mateřské, když jsou stále v kalupu za dítětem), tehdy nemáte šanci stihnout něco poznat. Jedinou výhodou pak je paranoia. A snad se ji podaří v oblasti bankovnictví trochu vyburcovat! ;-)

0 0
možnosti
Foto

ANo, Jirko, po telefonu rozhodně. Ale když chcete, aby vám kupující na bazaru převedl platbu z karty na kartu, je zadání údajů ke kartě nezbytné. Když si nevšimnete, že jste v jiné adrese, než máte být, je o průšvih postaráno.

A ano, základním pravidlem je #nePINdej!, jak jej nedávno představila veřejnosti ČBA.

0 0
možnosti
DN

D88a63v62i83d 28N55o94v47á24k

2. 11. 2022 11:17

Stačí přeci vědět že na kartu vám nikdo nic nepřevede. Když prodáváte posíláte kupujícímu pouze číslo účtu ve standardním formátu u domácích plateb popř pro platby u ciziny IBAN + SWIFT banky. Nic jiného nikdo nepotřebuje.

0 0
možnosti
Foto

Jirko, i odpověď pro Vás se mi ve vláknu kamsi odsunula, přestože jsem reagovala přímo na Váš příspěvek...

0 0
možnosti
  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Seznam rubrik