Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podvody v bankách, na bazarech, u policie. Kdy se pustí do půjček?

Je až neuvěřitelné, že Češi podvodníkům odesílají cirka miliardu ročně. Letos to bude víc. Navíc to dělají zcela dobrovolně, když útočníkům předají všechny své přístupy ke svým penězům. Díky čemu nás podvodníci dokáží přesvědčit?

Těžko říct, co je hlavním důvodem. Ale za mě to vypadá na dva základní. Jeden nás spotřebitele omlouvá, druhý nám přidává velký díl viny.

Rozhodně se nepovažuju za analytika nebo znalce lidského chování. Ale po tom množství info v článcích od policie a uveřejněných rozhovorů s lidmi, co byli okradeni, mi vyvstaly dva hlavní důvody našeho hromadného selhávání.

Ráda si přečtu vaše postřehy, pokud jste vytipovali důvody jiné nebo hlubší.

Propracovaná strategie založená na autoritách, takže záměr podvodníků nestihneme v každodenním kalupu nerozkrýt. A hlavně: s podvodem ani nepočítáme

Začněme tím důvodem úspěchu podvodníků, který nám dává alibi (i když se na to vůbec nehraje, peníze zmizí jak s alibi, tak i bez něj!). Útočníci mají dobře zpracovanou strategii, která přesně sedí na typickou povahu Čechů: autoritám věříme, podvod nečekáme a jsme stále ve shonu. Takže se ani při sdělování údajů o své platební kartě nestihneme zastavit a zamyslet nad tím, jakou blbost že to teď provádíme…

Kdo jste ještě na text o postupu podvodníků nenarazili, shrnu do několika vět a přidám domnělý důvod, proč tohle podvodníkům vychází.

  1. Podvodník se přihlásí jako banka a požaduje info o kartě, aby zastavila podezřelou transakci, kterou někdo v účtu zadal a transakce čeká na zpracování. A protože to bance přišlo divné, raději svému dobrému klientu volá, aby si ověřila, že to byl jeho záměr a nejedná se o nějaký podvod. No, autorita jak vyšitá, nemyslíte? A když jde o telefonní hovor, kdy jste v pressu v práci, v čekárně u lékaře, u pokladny nebo dokonce rozespalí, chyba je vyloženě přirozená.
  2. Podvodník se přihlásí jako zájemce o zboží, které prodáváte na bazaru. Osobně si ho nevyzvedne, bydlí daleko. Ale už objednal kurýrní službu, kde se provede platba z karty na kartu. Jen je nutné kartu (vaši) celou identifikovat, jako byste platili v e-shopu. Podvodník pošle link na stránky kurýrní společnosti. Ty vypadají důvěryhodně, dokonce je provozu i zákaznická podpora - a to přece musí být OK. Zase autorita - i když v podobě jiné služby. Že nemůžeme udělat převod z karty na kartu, už nám nedojde. A že je v adresovém řádku jiná „www“, si v kalupu neověříme. I tohle je přirozené
  3. Podvodníci se přihlásí jako tandemové duo: banka a policie (větší autoritu až si ani neumím v oblasti peněz a účtů představit). První se ozve banka. Že u daného člověka jako klienta banky byla podána žádost o poskytnutí půjčky. Volaný často sdělí, že je klientem v jiné bance. A tak se ozve jeho skutečná banka, že někdo manipuloval s účtem, který je teď nutné restartovat. To znamená vybrat veškerou hotovost a vložit ji na dispoziční účet. V tom se ozve policie, že případ monitorují, že jim banka vše nahlásila a že bankovky, které do vkladomatu vloží, budou speciálně označeny a evidovány. A že člověka provedou postupem, co má udělat. Okrádaný vybere peníze a vloží je do kryptoměnového bankomatu. Tady dokonce dvě autority, navíc přes telefon, což zkrátka těžko budeme ověřovat, navíc když jak banka, tak policie tlačí na pilu, že se všechno musí udělat hned, jinak budou peníze brzy fuč, kyberútočník už se v účtu začíná štrachat!!!

Na první pohled zcela omluvitelné selhání. Situace jak vyšité z běžného života, kdy věříme službě nebo dokonce veřejné autoritě. A tak příliš nepřemýšlíme. Jenže právě s tím podvodníci počítají - nedovolí nám myslet. Jsou sehraní a vytvoří buď důvěryhodné prostředí na webu, dojem, že nás chtějí ochránit, nebo nahrají extra stresovou situaci, kde jde o čas a kde je reálná možnost ověření pravého stavu věci téměř nulová.

Ignorance a neinformovanost, neochota odpovídat sami za sebe

Pojďme ke druhé skupince důvodů, proč podvodníkům jejich strategie vycházejí. Tentokrát k našim chybám, které jsme už dávno měli překonat. Finanční gramotnost českého národa je na žalostné úrovni. A to i po více než třiceti letech tržního systému, o němž už dávno máme vědět, že je založen na osobní odpovědnosti za sebe sama.

Ještě pořád jsme nepochopili, že za nás nikdo nic nevyřeší, pokud se rozhodneme darovat podvodníkům přístupové údaje ke všemu. Klíče od auta nebo od bytu také jen tak někomu nevěnujeme jen proto, že nás o ně požádá, ať už se představí jako kdokoliv. Tak proč to děláme s PINem a dalšími údaji k našemu bankovnímu účtu?

Kdy se podvodníci pustí do půjček? Už se stalo

V internetovém bankovnictví se dají nejen převádět peníze, ale dá se i vzít předschválená půjčka. I toho už podvodníci využívají. Takže vedle toho, že vyluxují účet, ještě požádají o maximum předschválené půjčky - a to si stáhnou také. Jenže jsou přihlášeni jako my, klienti. A tak s tím banka stěží něco udělá. Do hlavy nám nevidí.

Co s tím?

Zvolnit tempo, naučit se číst adresní řádky stránek, kam jste kliknutím na odkaz směřováni, předem očekávat podvod, zjistit si, co kurýr nebo banka opravdu může požadovat (ve smyslu informací a údajů). A držet se hesla ČBA: #nePINdej!

Zdá se vám to jako příliš odpovědné chování, na které nemáte čas, nebo si na ně ve stresu nevzpomenete? Možná ano.

Pak nabízím ještě jedno řešení, ale jeho spolehlivost nemusí být stoprocentní: na běžném účtu držte jen minimální zůstatek a peníze si převádějte na účet spořicí, ale do jiné banky. Tak, aby s ním nebyla spojena ani vaše platební karta, ale ani internetové bankovnictví (a na multibanking nepřistupujte).

Jednou za pár dní si odešlete potřebnou částku na běžný účet tak, abyste mohli v obchodech platit a aby vám odešly trvalé příkazy - ty můžete směřovat k jednomu dni v měsíci. Banku požádejte, aby u vašeho běžného účtu zrušila možnost vzít si předschválenou půjčku.

Pokud budete mít účet preventivně takto ošetřený, neměli by (zatím) útočníci být schopni vám sebrat víc než pár tisícovek. A vězme, že po případné první zkušenosti, kdy se reálně dostanete „face to face“ pokusu o podvod, už začnete s nekalými úmysly počítat.

Autor: Lenka Rutteová | pondělí 31.10.2022 8:19 | karma článku: 28,84 | přečteno: 3653x
  • Další články autora

Lenka Rutteová

Předsevzetí, které by měl dodržet každý? Říká se mu „rozpočet“

Nevěříte? Tak se pojďme podívat, co správně nastavený osobní nebo rodinný rozpočet dovede. Vězte, že vyřeší nejednu svízelnou situaci. A jako bonus vás zbaví nepříjemného pocitu viny, že si sem tam vyhodíte z kopýtka.

3.1.2023 v 7:09 | Karma: 8,62 | Přečteno: 221x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Dnes statistika na přání čtenáře: úroky na hypotékách vloni a dnes

Dneska to bude stručné, ale o to jasnější: jak se změnily úroky na hypotečních úvěrech za poslední rok. Ohromně. Rostly jak splašené. Všichni tušíme proč. Ale pojďme na konkrétní čísla.

22.11.2022 v 10:05 | Karma: 9,60 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Půjčku už nechcete, vzali jste si ji neuváženě. Tak co teď s ní?

Blíží se čas emotivních nákupů. Ty neodmyslitelně patří jak k Vánocům, tak i k Black Friday nebo k novoročním výprodejům. Od listopadu do ledna to mají naše peněženky dost náročné.

17.11.2022 v 12:40 | Karma: 19,27 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Ceny hypoték napříč zeměmi světa - data za další tři měsíce

Ceny hypoték v jiných zemích mohou být zajímavým srovnáním nejen pro české klienty. V červenci jsem publikovala dostupná data za únor a květen 2022, teď se posuňme o pár měsíců dál.

11.10.2022 v 14:06 | Karma: 6,71 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Jak se zbavit exekucí z půjček? Využijte Milostivé léto u bank a nebankovek

Exekucí se během podzimu 2022 mohou zbavit ti, komu byly vyhlášeny před 28. říjnem 2021. Vedle veřejnoprávních institucí budou sankce promíjet i některé banky a úvěrovky.

28.9.2022 v 7:11 | Karma: 9,90 | Přečteno: 1727x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Seznam rubrik