Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Investice do půjček? Porovnala jsem Zonky, Bondster, Mintos a Bankerat

Investování je teď jediným způsobem, jak chránit své úspory před inflací. Banky se sice „pochlapily“ s docela slušnými úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech, ale na inflaci budou tyto produkty vždycky krátké.

Kdo chce s kupní sílou české koruny držet krok, musí se pustit do vod investičních. Příležitostí je spousta, úrovní rizikovosti však také. A platí to nejen u akcií, dluhopisů, komodit, či fondů. Také u P2P půjček pro lidi i firmy.  

I z půjčky se může stát investice

Možnosti investování do půjček jsou na českém internetu opravdu pestré. Vybrat si můžete jak investici přímo do konkrétní půjčky pro konkrétního člověka, tak můžete rozdělit peníze mezi více lidí, kterým půjčíte buď přiznaně, nebo anonymně.

Půjčovat se dá též firmám a start-upům (formou podnikatelského úvěru – to samozřejmě přes prostředníka). Anebo můžete úspory zkusit zhodnotit tím, že je půjčíte přímo profesionálním poskytovatelům půjček.

Zkrátka a dobře: svět spotřebitelských a podnikatelských půjček se (na straně poskytovatele) otevřel před několika lety i běžným lidem. Ale co od takového investování čekat, jak je rizikové a jak se řeší případné problémy se splácením, když jsou v „problematické půjčce“ vaše peníze?

Vždycky si musíte být vědomi toho, že investice je riziko, ať směřuje kamkoliv. Vždycky můžete o peníze přijít, dokonce o všechny. Anebo docela dobře vydělat. Výsledek není (v podstatě nikdy) předem zaručen. Proto pokud byste přece jen investovali (KAMKOLIV), vždycky jen takovou sumu, jejíž ztráta vám nepřinese finanční problémy!

Co čekat od tohoto textu?

Podíváme se na čtyři P2P portály, skrze něž se dá realizovat investice do půjček. Jistě jste o nich už slyšeli – vybrala jsem ty nejznámější: Zonky, Bondster, Mintos a Bankerat. Můžete si na internetu najít jejich dlouhé i krátké recenze. V tomto textu se pokusím spíš o vzájemné porovnání portálů a popsání rozdílů. Každý z nich funguje přece jen malinko jinak a musí se počítat s některými komplikacemi, případně s výhodami.

Srovnání považujte za mé osobní postřehy a důraz na rozdíly, které já považuji za důležité. Z klávesnice jiných „hodnotitelů“ by mohlo vyjít dost jinak. Ale jedno by vždy měla naše srovnání společné: upozornění, že investice jsou rizikem (které může a také nemusí vyjít).

Zonky – Rentiér (investování v českých korunách)

Zonky bylo ještě nedávno hodně živým P2P tržištěm, kde si investor mohl vybrat půjčky, do kterých vloží své peníze. Vybíralo se podle příběhu (v tom bylo Zonky jedinečné), pak samozřejmě podle úvěrového skóre žadatele, podle přidělené úrokové míry (často byla i nad 13 %), nebo délky splatnosti. Byl tu i sekundární trh, kde se dalo „kšeftovat“ s investicemi – když jste potřebovali peníze stáhnout dříve, prostě jste podíl v půjčce prodali na sekundárním trhu někomu jinému. Anebo si od jiného investora koupili jeho podíl. Investovat šlo od 200 Kč. Jenže tohle je dávná minulost.

Byla to docela zábava a hlavně jakési vlastní řízení vlastního portfolia. Kdo chtěl bezpečnější půjčky, investoval s úrokem do 5 %, kdo je hazardér, soustředil se na „devatenáctky“, pod 15 % nešel. A vymáhání se řešit nemuselo - Zonky (za další poplatek) převzalo iniciativu, když bylo potřeba dlužníka „popohnat“ se splácením.

Dneska Zonky funguje úplně jinak. Dnešní Zonky Rentiér spolkne všechny půjčky s vyšším úrokem -a investorům dá (v čistém) jen cirka 3 – 4 %. Pro konzervativce paráda, neb jde o poměrně bezpečný a po dlouhá léta zajetý projekt. Zonky totiž předem počítá se ztrátami (cca1,5 %), o ně už očekávaný výnos snížili. Výnos je snížen ještě o další 3 %, která zaplatíte za to, v Rentiéru jste. Nijak nerozhodujete o tom, kam se peníze umístí – jen vložíte svou investici a čekáte. Takže půjčování je dokonale anonymní – nikdy nevíte, komu vaše peníze byly poskytnuty jako půjčka. Minimální vklad je 10 000 Kč.

Kdo ale potřebuje trochu zatočit s inflací, tomu cirka 4 % stačit nebudou, alespoň ne v nejbližším období. Navíc je takové zhodnocení k mání i u bank a záložen, hlavně bezpečně, s pojištěním. Rentiér však vyšší zhodnocení (zatím) nenabídne, navíc spolkne půlku toho, co vám „dá vydělat“. Pokud byste chtěli své peníze zpátky rychleji, než si naplánujete při původní investici, trvá několik týdnů, a to ve třech výplatních termínech.

Shrnutí Zonky Rentiér: momentálně nekonkurenceschopný, banka nebo záložna vám dá to samé, hlavně bezpečněji. Nicméně až zase klesnou úrokové sazby v ekonomice (repo bude pod 3 %), pak půjde o zajímavou investici pro všechny, kdo vyžadují nižší riziko. Zonky mají i poměrně vysokou úspěšnost při odhadu úvěruschopnosti žadatelů a také při vymáhání nesplácených úvěrů.

Bondster (investování v českých korunách a v eurech)

Platforma Bondster je - z pohledu trošku dynamičtějšího investora, který si se svým portfoliem chce i pohrát- úplně „jiné kafe“ než současný Rentiér. Dalo by se říct, že je trošku podobná původnímu Zonky. Vyberete půjčku a zainvestujete do ní. Akorát nabídka je tu mnohem širší. Jednak se Bondster neomezuje jen na úvěry spotřebitelské (což Zonky ano), jednak můžete své peníze vkládat i do poměrně velké nabídky půjček zahraničních – v eurech. 

Stejně jako u Rentiéra, i u Bondster putují peníze nikoliv přímo dlužníkovi (příjemci půjčky), ale tomu poskytovateli, který půjčku realizuje. Jde opět o anonymní proces – vy nevíte, komu půjčujete, dlužník neví, že jste mu půjčili právě vy (a klidně to může být i váš soused). Smlouvu uzavíráte s Bondster, který dělá prostředníka mezi vámi a poskytovatelem úvěru, v němž máte svou účast -  třeba i jen 100 Kč, které jsou minimálním vkladem.

I Bondster se podílí na případném vymáhání nesplácených dluhů, samozřejmě za poplatek, a ne malý. Investice do půjček v eurech jsou tu úplně zdarma. Jestli chcete investovat spíše v korunách, počítejte s poplatkem 1 % ročně ze zainvestované částky.

Co se investic týká, je tu pestrá paleta možností. Můžete investovat i úplně sami – manuálně. Sami si vyberete půjčky, do nichž vložíte peníze. Každý týden chodí email o stavu vašeho účtu, takže se vám platforma připomene, že se na ni máte podívat. A pokud je v online peněžence zajímavá suma ze splátek, tak ji buď zainventovat, nebo si ji poslat zpátky na svůj bankovní účet – záleží na vašem rozhodnutí.

Ale využít se dají i automatické investiční programy, kterým nadefinujete, kolik mají investovat a hlavně do jakých druhů půjček. Filtry jsou tu velmi podrobné, takže vybíráte nejen částku a úrokovou míru, ale i typ úvěru, zda je zajištěný, zda má garanci od poskytovatele půjčky (kdyby dlužník nesplácel, má splatit poskytovatel), v jaké bonitní skupině je žadatel, jaký je účel půjčky apod.

Tady pozor, garance je nutné brát ve světě investic s dost velkou rezervou, neb každá garance je jen tak silná jak silná je firma, co ji vydala.

Autoinvestů lze nastavit více. Také ze nastavit, kolik peněz má zůstat „netknutých“, abyste si je mohli investovat něco i manuálně, dle aktuálního výběru. Bondster nabízí i dvě vlastní investiční strategie, k nimž se můžete přidat. Nesou název "Zajištěné nemovitosti" a "S vysokým výnosem".

Automatické investice jsou dostupné pro korunové i eurové půjčky. Celkem novinkou je možnost investovat do půjček zajištěných kryptoměnami. Jak se osvědčí, ukáže až čas. I u Bondster je sekundární trh, kde můžete (za poplatek) prodat půjčky daleko předtím, než vyprší jejich splatnost.

Zhodnocení se točí podle toho, co si nastavíte v manuálním či automatickém investování. Může být třeba jen okolo 4 % - a poměrně spolehlivé, ale dá se vyšroubovat i na 16 % u eurových půjček, nebo na 11 % u půjček korunových.

Kdo chce investovat v eurech, ale nemá u banky euroúčet, může koruny směnit na eura přímo u Bondster (za poplatek), nebo kdekoliv jinde v online směnárně (zdarma a za výhodný mezibankovní kurz – možnosti můžeme probrat v komentářích).

Shrnutí Bondster: na českém trhu svými službami v podstatě nahradil původní Zonky (jde ale o jiného provozovatele), ovšem s mnohem širší paletou půjček k proinvestování. Využít můžete koruny i eura, naprogramovat si investiční „mašinu“, nebo si hrát se vklady do půjček sami. Platforma je to poměrně levná, pro investice v eurech dokonce zdarma. Nabízí plnohodnotnou škálu služeb, včetně případného vymáhání splátek. S rizikem nutno počítat vždy.

Mintos (investování v měně dle vlastního výběru)

Mintos je největší evropskou P2P platformou – a v Česku je celkem populární jednak díky své velikosti, ale zejména díky tomu, že se tu najdou i české půjčky, do nichž se dá investovat. V podstatě jde o podobný portál jako Bondster, s podobnými službami, jen s jinou velikostí a pestrostí portfolia, navíc má nadefinované tři vlastní strategie, ke kterým se můžete "jen" přidat. Investovat se dá vedle CZK i v eurech, dolarech a v dalších mnoha evropských i světových měnách.

Dokonce ani nemusíte mít devizový účet u banky, pošlete koruny a v Mintos je směníte za jakoukoliv měnu, v níž se vám nabízené půjčky líbí. I tady je směna za poplatek a za kurz ne zrovna nejlevnější, ale výjimečně se (pokud spěcháte) využít dá.

I Mintos umí manuální investice, umí vás nechat vytvořit algoritmus pro investice dle vámi preferovaných kriterií (filtrů). V tom se s Bondster v podstatě shodují. Mintos má tři vlastní strategie: konzervativní, střední a dynamicko (v Mintos nazvané „konzervativní“, „diverzifikovaná“ a „s vysokými výnosy“). Pokud se rozhodnete pro některou z nich, Mintos investují za vás, dle jimi vytvořeného plánu.

I Mintos je zprostředkovatel, takže smlouvu uzavíráte s ním. Kdyby došlo k opoždění splátek nebo k nesplácení, tak za poplatek se pustí do vymáhání místo vás. Samotné investování je tu naprosto zdarma (pozor, nově je zpoplatněna neaktivita). Strategie lze kombinovat, část se dá investovat jedním způsobem a další peníze jiným způsobem. Vše se nastavuje poměrně snadno, intuitivně.

Zhodnocení opět závisí na vašem výběru, ta nejvíce konzervativní strategie dosáhne na cirka 4 – 5 %, kdo chce hodně riskovat, může vkládat peníze do půjček klidně i za 20 %. Peníze i zde putují poskytovateli půjčky, ne konkrétnímu spotřebiteli či podnikateli. I tady jste coby investor anonymní, příjemce půjčky neví, kdo všechno se na jeho úvěr složil.

Minimem pro investici je 10 euro, resp. jejich ekvivalent v jiných měnách. Peníze si můžete ihned vybrat zpátky, kdykoliv potřebujete – ale jen z těch půjček, které jsou pravidelně spláceny. Nicméně i problematické půjčky se dá „zbavit“, když ji nabídnete investorům na sekundárním trhu. Vždy je šance, že ji někdo koupí.

Shrnutí Mintos: Pro investora jde o prostředí velmi podobné jako Bondster, jen s většími možnostmi „rozletu“, co se investic týká. Navíc (ve srovnání s Bondster) je tu také možnost volit si strategii investování – a jednu ze tří, které má Mintos předpřipraveny - a podle ní investuje platforma za vás. O svých investicích ale můžete rozhodovat i úplně sami, nebo přístupy kombinovat. Srovnávat Mintos se Zonky nemá tady smysl – základní porovnání najdete u Bondster, zde bych jen opakovala to samé.

Bankerat (měna dle dohody, většinou CZK)

Bankerat je inzertní portál, pouze s nejzákladnějšími funkcemi z oblasti zprostředkování peněz mezi investorem a příjemcem půjčky. Nejde tu dokonce ani o spotřebitelské úvěry, ale ani o úvěry podnikatelské. Bankerat inzeruje požadavky jednotlivců na peněžitou zápůjčku – upravuje ji občanský zákoník v oddílu šestém (nejde o úvěr). A odpovědět na inzerát tady může kdokoliv, kdo chce své peníze poskytnout konkrétnímu člověku.

Ano, konkrétnímu jednotlivci, kterého si sami musíte prověřit v registrech a zhodnotit, jestli zrovna tomuto jedinci své úspory svěříte. Vybrat si samozřejmě můžete více lidí – a poskytnout jim zápůjčku vždy jen z části – zbytek „dohodí“ ostatní investoři. Ale stovka, či deset eur vám na to stačit nebude, deset tisíc už možná ano.

Jakmile nastanou potíže se splácením, Bankerat sice slibuje jakousi asistenci, ale v podstatě jste v tom coby věřitelé sami. Smlouva o zápůjčce se uzavírá mezi vámi a člověkem, který si půjčuje. Bankerat ve smluvním vztahu nijak významně nevystupuje, staví se jen do role portálu, na kterém se nabídka a poptávka zápůjček setkávají.

Ovšem jakmile nahlédnete do rozsahu úrokových měr, za něž jsou si lidé ochotni skrze Bankerat půjčit, najdete vyšší desítky procent. Lákavé, i když nebezpečné. Ale vyjít to může, o tom žádná… I Bankeratu ale zaplatíte za jeho služby, přestože je to „jen“ aukční portál. Proč aukční? O přízeň zájemců o půjčku tu totiž soutěžíte s ostatními investory.

Shrnutí Bankerat: „Jen“ inzertní místo, kde můžete investovat přímo do půjčky konkrétnímu člověku. Dvouciferná zhodnocení jsou velmi lákavá, ale pokud by dlužník nesplácel, vy jste těmi, kdo si zajistí vymáhání. Lze samozřejmě prodat inkasní agentuře, ale to dost snižuje výdělek. Ověření bonity zájemce o půjčku je také čistě na vás (u výše popsaných P2P portálů to dělá poskytovatel úvěru – vy jen investujete). Komplexní služby tu prostě nečekejte, opravdu jde jen o inzerci. Na druhou stranu, tohle je opravdové P2P…

Závěrem

Investice do půjček může být poměrně zajímavá – a trh nabízí možnosti i těm, kdo touží víc po bezpečí než po možnosti lepšího „výdělku“. Vždy si ale musíme pamatovat, že žádná z těchto investic není nijak garantována nebo pojištěna na úrovni, jaká by se dala soudně vymáhat nebo vyžadovat k vyplacení ze státního rozpočtu (jako je tomu v případě vkladů u bank, stavebních spořitelen a záložen). Inflaci porazit lze, někde i násobně – ale vždycky s rizikem, že to nemusí vyjít vůbec.

Autor: Lenka Rutteová | úterý 22.2.2022 8:48 | karma článku: 12,74 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Lenka Rutteová

Předsevzetí, které by měl dodržet každý? Říká se mu „rozpočet“

Nevěříte? Tak se pojďme podívat, co správně nastavený osobní nebo rodinný rozpočet dovede. Vězte, že vyřeší nejednu svízelnou situaci. A jako bonus vás zbaví nepříjemného pocitu viny, že si sem tam vyhodíte z kopýtka.

3.1.2023 v 7:09 | Karma: 8,62 | Přečteno: 221x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Dnes statistika na přání čtenáře: úroky na hypotékách vloni a dnes

Dneska to bude stručné, ale o to jasnější: jak se změnily úroky na hypotečních úvěrech za poslední rok. Ohromně. Rostly jak splašené. Všichni tušíme proč. Ale pojďme na konkrétní čísla.

22.11.2022 v 10:05 | Karma: 9,60 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Půjčku už nechcete, vzali jste si ji neuváženě. Tak co teď s ní?

Blíží se čas emotivních nákupů. Ty neodmyslitelně patří jak k Vánocům, tak i k Black Friday nebo k novoročním výprodejům. Od listopadu do ledna to mají naše peněženky dost náročné.

17.11.2022 v 12:40 | Karma: 19,27 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Podvody v bankách, na bazarech, u policie. Kdy se pustí do půjček?

Je až neuvěřitelné, že Češi podvodníkům odesílají cirka miliardu ročně. Letos to bude víc. Navíc to dělají zcela dobrovolně, když útočníkům předají všechny své přístupy ke svým penězům. Díky čemu nás podvodníci dokáží přesvědčit?

31.10.2022 v 8:19 | Karma: 28,84 | Přečteno: 3653x | Diskuse| Ekonomika

Lenka Rutteová

Ceny hypoték napříč zeměmi světa - data za další tři měsíce

Ceny hypoték v jiných zemích mohou být zajímavým srovnáním nejen pro české klienty. V červenci jsem publikovala dostupná data za únor a květen 2022, teď se posuňme o pár měsíců dál.

11.10.2022 v 14:06 | Karma: 6,71 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 746x
Češi se coby spotřebitelé pořád ještě spoléhají na autoritu státu a jeho úřadů, ve světě úvěrů to platí dvojnásob. Jenže pak zjistí, že stát je už dávno bezzubý a ochránit je nedokáže. Popovídejme si občas o spotřebitelských půjčkách a jejich (často skrytých) zákonitostech. Na půjčky se dá nahlížet ale i z opačné strany - jako na investici.

Svět úvěrů a zápůjček je pestrý a spletitý, ale možná vám dokážu ukázat, že se jím dá projít bezpečně a často i pohodlně. Stačí mít ty správné informace z oblasti finanční gramotnosti. Té se ostatně i věnuji, jak můžete zjistit například na LinkedIn.

Seznam rubrik